Contents
Vull fer un nou projecte. Quín contracto?
Vull fer un nou projecte i un possible proveïdor m’ha demanat que si vull fer el projecte utilitzant un model predictiu o àgil. Jo m’he quedat mirant sense saber ben bé què em demana i menys encara què contestar!
Xavi, quins tipus de projectes puc contractar? Quín és el correcte?
La veritat és que hi ha molts models de com gestionar projectes.
Tots son bons, que no t’enganyin!
El que és important és saber quin et cal a cada situació.
Ara t’explicaré alguns d’ells, per que els puguis identificar i saber quin s’adapta millor al que et cal en aquest moment.
Els podem agrupar segons molts criteris, però ara en triarem dos:
- El nivell d’incertesa del projecte que vols executar.
Si tens perfectament clar el que vols fins a un bon nivell de detall, la tecnologia que utilitzaràs és prou madura i coneguda, i no esperes que ningú et vingui a canviar parts importants del projecte, podrem considerar que el nivell d’incertesa és baix.
Però si no has dedicat prou temps a pensar amb detall el que vols, o no saps com fer-ho, no saps quina tecnologia utilitzar i hi ha moltes persones opinant sobre el que cal fer i com, i tens poc control sobre elles, podem considerar que el nivell d’incertesa és alt. - Quina és la freqüència que vols tenir dels lliurables del projecte.
No és el mateix demanar que et facin una casa on aniràs a viure després del primer més i que t’han de donar una habitació nova cada més, que poder esperar a que ho hagin finalitzat tot.
Tenint en compte com varien aquests criteris veiem els projectes:
1. Predictius o tradicionals.
Son els projectes on el nivell d’incertesa és baix. Tenim una visió prou clara des del principi del que volem fer i el nivell de canvis és baix.Tot i que podem fer lliuraments parcials del projecte, no tenim cap requeriment de fer lliuraments parcials. I si cal fer-los, els podem gestionar com a petits projectes.
Aquest projecte es planifica al principi i s’executa de cop.
2. Iteratius.
Son els projectes que tenen un alt nivell de canvis o incertesa i una baixa freqüència de lliuraments.
En aquest cas, normalment preparem uns prototipus als que anem afegint noves funcionalitats i anem lliurant per validar el seu funcionament.
3. Incrementals.
En aquest cas, es pacta uns cicles de lliuraments on incrementem les funcionalitats al producte.Son els projectes amb un baix nivell d’incertesa però que necessita una alta freqüència de lliuraments.
4. Àgils.
Així establim uns cicles repetitius de lliuraments on anem incrementant les funcionalitats a cada cicle.Els projectes Àgils son una combinació dels projectes iteratius i els incrementals: alt nivell de canvi i una alta freqüència de lliuraments.
Tinc que triar entre un o altre?
Doncs no necessàriament. Cada model té els seus avantatges i inconvenients. De fet, el més probable és que utilitzar un model híbrid que apliqui a diferents fases un model o altre, acostuma a ser el millor.
I vigila, que utilitzar unes tècniques o eines concretes no vol dir que siguis àgil o predictiu!
Espero que aquesta petita introducció t’hagi ajudat un mica.
Si ja saps el que has de fer en el cas que ara mateix et preocupa, perfecte!
Però si vols saber més detalls, envia’m un missatge i miro d’explicar-ho millor.