Seleccionar página

Contents

S’ha espatllat el meu ordinador i he perdut tots els meus documents. Com fer copies de seguretat.

 

Tots hem sentit a algun amic o familiar que pronunciava aquestes paraules. O pitjor encara, les hem dit nosaltres mateixos !!!

El pitjor mal son ha arribat. He perdut el treball de final de carrera en el que estic treballant, el full amb la comptabilitat de la casa o la empresa, les ofertes que he preparat pels meus clients, la documentació que porto anys recollint, les claus per accedir als serveis on-line, … Les fotos del casament o del naixement dels meus fills !!!

Pensar que no tindrem cap avaria o ensurt amb el nostre ordinador o mòbil és com pensar que el nostre cotxe no s’espatllarà mai. Segur que succeirà. La discussió és quan serà i si estarem preparats.

 

D’on pot venir el problema?

Normalment pensem que el problema vindrà per que l’ordinador es trencarà, però la realitat és que hi ha altres situacions que ens poden dur a perdre les nostres dades.

Un virus, els cryptolockers que apareixen periòdicament, un error del sistema operatiu, un esborrat accidental, sobreescriure el fitxer, la corrupció del fitxer o el robatori del portàtil o el mòbil.

És en aquest moment que recordem que tenim que fer copies de seguretat, però és una feina que sempre deixem per més endavant.

 

Com fer les copies?

Un bon sistema de copies de seguretat ha de poder funcionar sol i en qualsevol moment. Ha de ser senzill, segur, ha de mantenir versions dels arxius (retencions) i desitjablement ha d’estar separat físicament de l’ordinador que en fas copies. Creu-me, no vols perdre l’ordinador i les copies de seguretat a la vegada.

Hi ha moltes opcions i de diferents preus. Una de les més senzilles per començar és Blackblaze: https://www.backblaze.com/cloud-backup.html

Backblaze

Pots instal·lar-te el programa al teu ordinador, i sense que et preocupis fa copies de seguretat al núvol del teu ordinador i de tots els discos que tinguis connectats, sense límit d’espai.

Jo l’he utilitzat durant anys i sempre que m’ha calgut recuperar un arxiu m’ha funcionat perfectament.

A mes, tota la teva informació anirà xifrada, de manera que ningú no la podrà llegir. Pensa que si perds la contrasenya no podràs recuperar les teves copies.

El preu d’aquest servei és de 60$ l’any. Et pot semblar car, però estic segur que pagues més per Netflix, o si vols comprar un disc per fer-te les copies tu mateix, ja et costarà més diners i no et serà igual d’útil.

Els serveis de copies de seguretat no son gratuïts. Fins i tot comprar un disc en local o un servidor d’un amic ja et costarà diners, i no et mantindrà les copies actualitzades en temps real.

I en qualsevol cas, imagina’t a tu mateix, en un futur, on has perdut totes les teves fotos o tots els teus documents. No pagaries amb gust 60$ per tornar a tenir-les?

 

Espero que el que t’he explicat et resulti útil.

Si us plau, deixa’m els teus comentaris.